За какво ми е сайт?

Kак сайта ми да продава повече?

Нека предположим че вие сте бизнесмен който продава дрехи и обувки и имате физически магазини в София. Бизнесът върви добре но чувате че можете да продавате повече стока от един онлайн магазин който ще работи 24/7 всички дни през годината. Звучи добре, и започвате да търсите повече информация, офлайн и онлайн.

Така се ражда въпроса “За какво ми е сайт”? Следва посещение във офиса на фирма която предлага изработка на сайтове където заедно с дизайнера обсъждате графичния дизайн на бъдещия сайт. Задачата е да се направи електронен магазин който ще работи денонощно и ще продава стоки. Следващите стъпки са:

  1. Избор на домейн (Име на сайта, дали ще е бранд, или ключова дума)
  2. Избор на хостинг (В България или в Европа, споделен хостинг или VPS – виртуален сървър, или нает сървър, SSL сертификат)
  3. Избор на платформа (Magento, Opencart, Prestashop, WordPress + Woocommerce или ръчна изработка).
  4. Избор на SEO специалист
  5. SEO одит


за какво ти е сайт

Договор за изработка на e-shop

След като уточните тези 4 неща, с фирмата за уеб дизайн подписвате договор за създаване на онлайн магазин. Всяка платформа има своите предимства и недостатъци и вие като собственик на бизнеса трябва да изберете най-подходящата за вашите нужди. Вие ще работите със нея, и тя ще бъде лицето на бизнеса пред клиентите ви. Ако избора е грешен ще доведе до много проблеми в последствие. Затова е добре още в началото да се осигури специалист който разбира от SEO оптимизация и който ще работи заедно със уеб дизайнера при осъществяването на проекта.

Всеки сериозен предприемач би възложил лицето на фирмата си да не е евтин сайт, на евтин споделен хостинг или сайт направен безплатно или за една почерпка на студент. За да може даден сайт да продава, трябва да се отнесете сериозно от самото начало.

Увеличаване на посещаемостта

Вече имаме готов сайт който е направен професионално, качен е на сериозен VPS хостинг и има правилната SEO on site оптимизация. Следва да увеличим посещаемостта му. Трябва да привлечен повече посетители които да купят стоките които продаваме и тук се запознаваме с думичката Google. Трябва ни SEO копирайтър който ще пише рекламни статии за нашите продукти и услуги. Ще ни трябва и link builder който ще създава нови входящи линкове към нас. Нека не забравяме и екипа който се грижи за hosting-а, пише код и поправя възникнали грешки.

Търсачката Google, уникални потребители от органични резултати, ключови думи и класация на първата страница. Това са термини с които ще се сблъскате след малко. Всички българи когато искат да намерят каквато и да е информация търсят в Google, предимно от смартфони, но и от таблети и лаптопи. Търсенето се извършва чрез ключови думи. Написваш примерно “мъжки дънки” и търсачката показва на първа страница 10 те най- подходящи резултати.

Най-отгоре обикновено има 3-4 сайта които рекламират в Adwords, както и най-отдолу (тези резултати се наричат платена реклама и за сега не ни интересуват) но веднага след платената реклама следват тъй наречените “органични резултати”. За да се появи вашият сайт там трябва някой експерт да прави SEO оптимизация по сайта. Тази работа е трудоемка, постоянна, изисква все повече ресурси, но е инструмента с най-голяма възвращаемост на вложените пари от всички.

Случайни резултати на първа страница няма

Случайни, нерелевантни резултати в класациите на Google в сериозни ниши и онлайн магазини НЯМА. Там конкуренцията е убийствена и позициите се сменят много често. Всички собственици на електронни магазини заделят бюджет за изграждане на бранд, подобрено онлайн присъствие, линк билдинг и копирайтинг, като 90% от онлайн магазините имат блог, в който пишат статии с рекламна цел и ангажираност на аудиторията си. Качественото съдържание продава и класира сайта по-добре, създавайки верни фенове на марката. Тяхното онлайн поведение дава насоки на търсачката която класира “добрите” сайтове по напред.

Добре дошли в конкурентния свят на Google и играта наречена SEO оптимизация.