SEO анализ на сайт

SEO одит на сайт – Как да подобрим кода?

Това са нашите препоръки към всеки нов клиент с които подписваме договор за работа по SEO оптимизация на сайта му. Задължително всеки нов сайт минава от технически преглед и въз основа на него се определя стратегията за следващата работа. Определят се слабите и силни страни на сайта, неговия линк профил, моментното класиране по ключови думи в Google и конкуренцията, след което се посочват цели. Определя се бюджет и време на изпълнение на задачите които ще доведат до желаните резултати. И се започва работа която трае между 6 и 12 месеца.

Оптимизацията за търсачки е дълъг нескончаем процес който изисква всекидневни усилия от екип професионалисти за да даде желаните резултати. Но не забравяйте че ние работим по правилата на Google който има последната дума, не сме собственици на търсачката, нито магьосници и въпреки че успяваме в повечето си проекти има и моменти в които не се справяме както ние искаме. Но именно тези моменти ни каляват и ни дават нови сили за да продължим да правим това което обичаме най-много. 

seo одит на сайт

SEO анализ на грешките в сайта

 1. Обхождане на сайта с Screaming Frog SEO Spider, вътрешен анализ на тагове Title, h1, h2, h3, мета тагове, оптимизация на изображения alt, title.
 2. Анализ на данните в Google search console
 3. Тест с Pagespeed insights, оптимизация на скоростта на зареждане.
 4. Тест с плъгина за Chrome Lighthouse
 5. Тест с Gtmetrix, Pingdom, Webpagetest
 6. Тест за структурирани данни с https://search.google.com/structured-data/testing-tool
 7. Използване на криптирана връзка (https) SSL сертификат
 8. Поправяне на дублираното съдържание. Тези 4 адреса: http://epak43.com http://www.epak43.com https://epak43.com https://www.epak43.com за Google са 4 различни сайта и трябва да имат редирект 301 към една вресия на сайта. Дали сайта зарежда с index.html или index.php. Може да ползвате siteliner.com за проверка на дублирано съдържание.
 9. Вътрешни линкове към други статии
 10. Изходящи линкове към авторитетни източници.
 11. robots.txt внимавайте много с този файл понеже една наклонена черта може да забрани индексацията в търсачките.
 12. sitemap.xml след като сайта е готов, създайте този файл с Screaming Frog SEO Spider и го качете в GSC за да може паяка да го обходи.
 13. Съотношението на текст към HTML код трябва да е okolo 50%. Търсачките обичат да четат текст.
 14. Създайте страница 404 (грешки).

SEO проверка извън сайта

 • Дублирано съдържание проверка с Advego plagiatus на кои други сайтове има същото с нашето съдържание. Създайте авторско, уникално съдържание с помощта на копирайтър. Премахване на “тънко”, нискокачествено съдържание, или пренаписване.
 • Изграждане на семантично ядро, фрази, изрази, думи които по естествен начин описват дейността на сайта.
 • Потърсете в Google с оператора site:example.com да видите колко индексирани страници имате. Може да откриете проблеми с индексацията.
 • Търсене по бранд, име, сайта трябва да се покаже на първо място, да се видят вътрешни страници, може да се покаже Knowledge Graph. Ако това не се случи, има проблем.
 • Проверка на външните линкове с ahrefs, majestic. Обратните връзки (backlinks) все още са водещ фактор за Google при класациите на сайтове.
 • Правилен anchor text (натурален линк профил) където 70% е бранд, 20% naked url, 5-10% ключови думи. Ползването на висок процент exact match текст е ясен сигнал за манипулация и се наказва от търсачката.
 • Преглед на текущи позиции в Google с semruch, serpstat, ahrefs, seopowersuite, scrapebox. Има страшно много онлайн инструменти за проверка на текущото класиране.
 • Сигнали в социалните мрежи където хората споделят информация за неща които ги вълнуват.
 • Анализ на конкуренцията с ahrefs, semruch, similarweb, alexa. Кои са текущите им позиции, от къде взимат линкове, какъв е линк профила им.

SEO анализа на сайта е основата

SEO одита е основата върху която ще стъпим, информацията която ще ни покаже нашите силни и слаби страни, както и на конкуренцията за да можем да потърсим начини да ги преодолеем. С един програмист и един SEO експерт можем да направим правилната структура на сайта спазвайки всички правила, но с привличането на качествени връзки (линк билдинг) ще ни е необходим бюджет който да ги осигури.  Ако положим стабилна основа на сайта още от самото начало сме свършили 70% от работата. Останалото 30% ще бъде работа извън сайта, набавяне на качествени линкове, популяризация в социалните мрежи, писане на статии и цялостно изграждане на бранда ни в Интернет.