Линк билдинг – Защо е важен за Вашия сайт?

Какво е линк билдинг?

Това са връзките (линкове, backlinks) от други сайтове към вашия. Когато те идват от качествени и релевантни на нишата ви сайтове са ценни за подобряване на вашето класиране в органичните резултати на Google. Тези линкове са доверието което другите сайтове показват към вашия. Паяците на търсачките обхождат глобалната мрежа чрез линкове, откриват и индексират  нови страници  и подреждат класациите си.

Link building е най- трудоемката и най-скъпата част от SEO оптимизацията. Особено в търговски ниши линковете се продават и цената определя пазара и собственика на сайта където искаш да публикуваш статия или да поставиш линк. Изграждането на качествени линкове изисква големи усилия от страна на SEO специалиста който търси ресурси от където да си набави силен линк. В средно и малко натоварени ниши доброто съдържание може да стане вирално и хората да го споделят и линкват безплатно, но в комерсиалните ниши се плаща за линкове.

link building anchor

  1. Начален таг (Този код показва на браузера и търсачките че следва линк)
  2. Краен таг (Линка свършва)
  3. Адрес към който препраща връзката (Когато кликнете на връзката ще отидете на нова страница, било тя в същия сайт или външен.)
  4. Текст на връзката (Видим текст който е името на линка)

До преди 3-4 години, значението на линковете беше фактор № 1 при класациите на търсачките, но първа Яндекс намали значението им като даде тежест и на много други фактори при позиционирането на сайтовете, а и Google последва но все още линковете са много важен фактор, заедно с още 200 фактора.

Линковете са доверие и препоръка

Като пример мога да дам следния: Кандидатствате в SEO фирма в Добрич за работно място за SEO специалист. Има обявена позиция в jobs.bg и са се явили 10 кандидати. На интервюто вие показвате референции от двама водещи български SEO оптимизатори (Теодор Захариев от kipo.bg и Димитър Георгиев – Бико от ideamax.eu), които ви препоръчват за тази работа. Това са хора от професията и аз бих се доверил на преценката им при назначаване на нов служител, давайки ви лека преднина пред останалите кандидати. По същия начин работят и линковете, те са препоръки и отзиви за някой или нещо.

Anchor текст

Нека погледнем следния anchor text на сайта blog7.org в majestic.com. Добрата линк билдинг стратегия изисква диверсификация на линк профила което означава различни ключови думи от релевантни източници към сайта ни. Трябва да има разнообразие, натуралност и постоянно добавяне на нови линкове. Търсачките не обичат да бъдат манипулирани и налагат наказания за не естествен линк профил на сайт.

anchor text blog7.org

На конкретния линк профил на blog7.org трябва да се добавят линкове със текстове (оптимизация за търсачки, seo специалист, seo експерт, seo оптимизация Добрич, изработка на сайтове Добрич и други подобни) но клиентските сайтове плащат заплатите на служителите и сформират печалбата на фирмата и все не остава време за личния блог. 🙂

Кои са ползите от линк билдинга?

  1. Подобрява се авторитета на сайта
  2. Увеличава се органичния трафик
  3. Подобряват се позициите в SERP
  4. Подобрява се разпознаваемостта на бранда

И резултатите са дълготрайни. Но трябва постоянно да се набавят нови линкове защото конкуренцията не спи, и спрете ли вие мислейки че тези са достатъчни, може следващия месец класациите да се променят. Затова услугата линк билдинг е абонаментна.

Ако искате да се развивате като link builder стремете се да търсите линкове от авторитетни сайтове, както и нишови свързани със вашата ниша които ще предадат стойност и авторитет на сайта ви и Google ще го класира на челни позиции. Но не забравяйте да добавяте свежо, полезно и авторитетно съдържание. Линковете са кралицата но съдържанието е краля.

Свържете се с нас за да помислим заедно, как можем да класираме сайта ви на по-добри позиции в Google.