SEO оптимизация на сайт за Google

Какво означава SEO оптимизация?

SEO оптимизацията е безкраен процес чрез която даден сайт подобрява видимостта си и се показва на челни позиции в Google за множество ключови думи. Идеята е SEO специалиста който работи по сайта да манипулира търсачката и да я накара да покаже сайта в органичните си резултати за колкото се може повече ключови думи. Това се случва с качествено и полезно за читателите съдържание и с релевантни линкове от други качествени сайтове или с платени статии. Добрите позиции се постигат с бюджет и постоянна работа на екип професионалисти които се грижат за сайта.

Работата на експертите е постоянна и нескончаема. Те работят постоянно извън сайта за да може да осигурят необходимите ресурси които ще поддържат неговото добро класиране пред конкуренцията и осигурят качественото съдържание което Google определя като най-ценния ресурс. Затова този процес е скъпо удоволствие и с времето ще повишава цената си. С подобряването на AI интелекта на Google SEO оптимизацията става все по трудна и изисква повече ресурси, но продължава да бъде услугата с най-добра възвръщаемост от всички.
seo оптимизация

On site оптимизация

Изграждане на семантично ядро, избор на подходящите ключови думи.
SEO одит и технически анализ.
Измерване и проследяване на прогреса със специализирани инструменти (ahrefs, semrush, similarweb, alexa).

Off site оптимизация

Анализ на конкуренцията
Ръчен линк билдинг
Копирайтинг и ново съдържание
SEO мониторинг на сайта за определен период от време
Създаване и управление на фен страница във facebook и youtube

Локална оптимизация

На всеки потребител Google сервира различни резултати за същата ключова дума използвайки текущото му местоположение. Това означава че който търси в Добрич за преводач с гръцки ще види сайта на Пано Кондоянис на първо място, но ако търси от София ще го види на 5 място. Търсачката показва винаги местно търсене опитвайки се да предостави резултати най-близки до локацията на потребителя. Предимство имат бизнесите които са добавени в Google my business, Google maps, имат адрес, телефонен номер, работно време, снимки и отзиви на реални хора които са ползвали услугите или стоките и са написали своята оценка.

Всичко това се случва със абонаментна SEO поддръжка която сайта заплаща на експертите които се грижат за неговата популяризация и по-добра видимост в Google. Обикновено за да има трайни резултати е необходим срок 6-12 месеца, като още от първия месец почват да се виждат положителни резултати на специализираните инструменти. Най добра представа дават Google search console, Google analytics за повишаване на стойността на сайта и привличане на повече органични потребители.

Кой са предимствата на добре оптимизиран сайт?

Добър семантичен код, бърз сайт с адаптивен дизайн, добра ползваемост от посетителите, които лесно навигират из сайта и намират бързо търсената информация.

Популяризиране и налагане на вашия бранд. Той става лесно разпознаваем, а хората имат по-малко задръжки и въпроси и се доверяват по-лесно на “известните” марки.

Привличане на повече органични посетители от търсачката. Платената реклама води веднага посетители в сайта ви но в момента в който спрете да я плащате сайта изчезва и приходите секват. Добре е да съчетавате реклама в Adwords, Facebook и SEO оптимизация и да ангажирате постоянно вниманието на вашите клиенти. Разликата на платената реклама със SEO оптимизацията е че благодарение на добрата работа по последната сайта продължава да задържа добри позиции за по-дълго време, докато при платената реклама изчезва моментално след преустановяването и.

Увеличаване на продажбите

SEO-то може да класира един сайт в топ резултати, но следва да се замислите дали наистина той заслужава да е там. Ако се двоумите или откровено признавате че конкуренцията има по-качествени сайтове, бъдете сигурни че търсачката няма да бъде манипулирана за много време.

Затова съвета който давам на всички собственици на онлайн магазини е инвестирайте пари и време в изграждането на качествен сайт, който е изграден от самото начало правилно, хоства се на читав хостинг и постоянно се работи по съдържанието му. SEO оптимизацията е поредица от стъпки и път който когато се извърви правилно дава най-добрите резултати. Ако хората харесват сайта и Google ще ги последва.